|

|
|

|

|
Portfolio
Philippe de Kort is een ervaren interim- en verandermanager. Hij geeft leiding bij verander- en verbetertrajecten aan basisscholen, waaronder ook zwakke en zeer zwakke scholen. Hij begeleidt de lerarenteams bij het verbeteren van het didactisch en professioneel handelen. Daarnaast coacht hij tijdens het verbeterproces directieleden, locatieleiders, middenmanagers en intern begeleiders bij het zelfstandig leiding geven aan de eigen school.
Alle interim-opdrachten zijn na afloop geëvalueerd met de opdrachtgever. In alle gevallen was de opdrachtgever tevreden over de verrichte werkzaamheden, de bereikte resultaten en de wijze waarop hieraan leiding werd gegeven. De (zeer) zwakke scholen en de scholen met een risicoprofiel die hij geleid heeft, hebben van de inspecteur allemaal een basisarrangement toegekend gekregen. Daar waar de opbrengsten verhoogd moesten worden is dat in alle gevallen ook daadwerkelijk en aantoonbaar gebeurd.
Daarnaast werkt Philippe als begeleider en coach van directeuren en managementteams en verzorgt hij door het hele land trainingen aan teams op het gebied van de kwaliteitszorg, de professionele leergemeenschap, didactiek
en afstemming.
Uitgevoerde interim-opdrachten
De Springplank, Amsterdam: vanaf mei 2022 t/m juli 2023
Inzet: drie dagen per week
Een multiculturele school in de wijk Bos en Lommer.
Opdracht: Maak een analyse van de huidige kwaliteit van de school en formuleer op basis daarvan een gedragen plan van aanpak, dat helpt de kwaliteit te verbeteren. Bij deze school bleek de kwaliteit dusdanig verzwakt dat door het bestuur besloten is de school te sluiten. Daarmee werd de nieuwe opdracht het begeleiden van de school bij sluiting.
Jenaplanbasisschool de Hoeve, Hoevelaken: november 2020 t/m mei 2022
Inzet: drie dagen per week
Ingezet als interim directeur-bestuurder bij deze zogenaamde ‘éénpitter’.
Opdracht: Begeleid de school in de scheiding van bestuur en toezicht. Verbeter de kwaliteitszorg en het planmatig werken aan verbeteringen. Verbeter de didactische vaardigheden en de afstemmingsvaardigheden van de leerkrachten. Implementeer de professionele leergemeenschap als leidende cultuur in de school.
De Buutplaats, Den Haag: augustus 2019 t/m december 2020
Inzet: drie dagen per week
Een multiculturele school in de Schilderswijk.
Opdracht: Behoed de school voor sluiting. Verbeter het onveilige en onrustige pedagogisch klimaat. Verbeter de kwaliteitszorg en het planmatig werken aan verbeteringen. Verbeter de didactische vaardigheden en de afstemmings-vaardigheden van de leerkrachten. Zorg dat het probleem van het lerarentekort adequaat wordt opgelost en formuleer met het team een nieuwe visie voor de toekomst. Verbind het team weer met elkaar en implementeer een cultuur van samenwerking en onderling vertrouwen.
De Zuidwester, Den Haag: april 2018 t/m juli 2019
Inzet: 3 dagen per week
Een multiculturele school in de wijk Bouwlust.
Opdracht: Verbeter de kwaliteitszorg en de aansturing daarvan. Implementeer de professionele leergemeenschap als leidende cultuur in de school. Verbeter de didactische vaardigheden van leerkrachten, waaronder het activeren van leerlingen. Verbeter de afstemming van het onderwijs op de onderwijs- en ontwikkelbehoeften van de leerlingen. Implementeer een beredeneerd aanbod in de onderbouw. Stimuleer een ambitieus opbrengstgericht leerklimaat.
De Bekkersschool, Delft: juni t/m augustus 2017
Inzet: twee dagen per week
Een als zwak gewaardeerde multiculturele school.
Opdracht: help de school zich voor te bereiden op het aanstaande inspectiebezoek, ondersteun hierbij de directeur en de Intern begeleider en zorg dat het inspectiebezoek met een positief gevolg wordt afgerond.
Deze school werd al door Philippe begeleid gedurende het lopende schooljaar. In deze laatste fase werd versteviging op directieniveau verlangd.
Het inspectiebezoek werd zeer positief afgerond.
De Mariaschool, Rijswijk: september 2015 t/m mei 2017
Inzet: drie dagen per week
Een als ‘zeer zwak’ gewaardeerde school.
Opdracht: Schrijf een verbeterplan dat ertoe leidt dat de kwaliteit van de
school weer met een basisarrangement gewaardeerd gaat worden. Doe dit in
samenspraak met team, medezeggenschapsraad en bestuur. Voer hiermee een
verbeterslag uit met een gerichte focus op het verhogen van de leerresultaten
voor de vakken taal, lezen en rekenen. Daarnaast op de verbetering van de
deelgebieden Opbrengstgericht werken, Didactisch handelen, Afstemming,
Leerlingenzorg en Woordenschatonderwijs. Verbeter de kwaliteitszorg als geheel
met extra aandacht voor de ontwikkeling van de school als professionele
leergemeenschap.
Het uitvoeren en overdragen van een intern kwaliteitsonderzoek bracht de
inspecteur ertoe het onderzoek naar kwaliteitsverbetering een half jaar eerder
uit te voeren dan gepland. Het verbetertraject werd succesvol afgerond met een
basisarrangement ‘met overtuiging’ (aldus de inspecteur), waarbij speciale
complimenten werden gegeven voor de wijze waarop gewerkt werd aan de
ontwikkelingen van de school als professionele leergemeenschap.
Jenaplanschool De Oostpoort, Delft: augustus 2011 t/m juli 2012
Inzet: aanvankelijk drie, later vijf dagen per week
Opdracht: Bewaak de rust in de school. Voer de begroting, de formatie en het taakbeleid opnieuw uit. Breng orde aan in de financiële administratie van de school. Zorg dat er volgens een sluitende begroting gewerkt wordt. Verbeter de fysieke arbeidsomstandigheden voor het team, onder andere door orde te scheppen in de inrichting van het gebouw. Verbeter de leerling-administratie. Zorg dat de uitval door ziekte van collega’s wordt verminderd. Schrijf een SMART opgesteld jaarplan en voer het uit. Betrek het team in dit proces. Verbeter de kwaliteitszorg van de school. Schrijf een schoolplan voor de komende 4 jaren en betrek hier het team en de MR in hoge mate bij, zodat het schoolplan kan rekenen op draagvlak. Verbeter de leerlingenzorg, onder andere door implementatie van het handelingsgericht werken met groepsplannen volgens de 1-zorgroute. Houd hierbij een gerichte focus op het verhogen van de tussen- en eindresultaten. Zet het eerder opgestarte implementatietraject op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling door.
Het Schoolhuys, Houten: mei t/m juli 2011
Inzet: twee dagen per week
Opdracht: Bewaak de rust in school. Voer het lopende jaarplan verder uit. Rond het schrijven van het schoolplan en andere relevante schooldocumenten af. Stel een helder taakbeleid op. Schrijf een SMART opgesteld jaarplan en betrek het team in dit proces. Creëer een goede startsituatie voor de nieuw aan te stellen directeur.
De Piramide, Rijswijk: maart t/m november 2011
Inzet: twee dagen per week
Opdracht: Bewaak de rust in school. Maak een analyse van de kwaliteiten van de school, inclusief van de competenties van de adjunct directeur. Zet de analyse om in een plan van aanpak en voer dit plan uit. Schrijf een schoolplan voor de komende 4 jaren en betrek hier het team in hoge mate bij, zodat het schoolplan kan rekenen op draagvlak. Schrijf een SMART opgesteld jaarplan en betrek het team in dit proces.
De Horizon, Asten: april 2010 t/m maart 2011
Inzet: twee dagen per week.
Opdracht: Evalueer het lopende jaarplan, stel het eventueel bij en voer het uit. Maak een nieuw plan met een gerichte focus op het verhogen van de leerresultaten (opbrengstgericht werken) en voer dat plan uit. Implementeer het werken met groepsplannen, en verbeter de didactische kwaliteiten van de leerkrachten.
De Godfried Bomansschool, Rijswijk: februari 2010 t/m februari 2011
Inzet: aanvankelijk één dag per week, later twee dagen per week
Een als ‘zwak’ gewaardeerde school.
Opdracht: Zorg dat de school binnen een periode van 1 jaar niet meer als zwak wordt beoordeeld. Voer een verbeterslag uit met een gerichte focus op het verhogen van de tussen- en eindresultaten. Voer daarnaast verbetering uit op de deelgebieden ‘kwaliteitszorg’, ‘afstemming bij instructie en verwerking’, en ‘leerlingenzorg’. Coach de aanwezige directeur en de nieuwe adjunctdirecteur in het zelfstandig aansturen van de eigen school. Het predicaat ‘zwak’ werd binnen 8 maanden door de inspecteur (versneld) weggenomen.
De Haarlemse Montessorischool, Haarlem: november 2009 t/m april 2010
Inzet: drie en een halve dag per week
Een zogenaamde ‘éénpitter’ met een ouderbestuur.
Opdracht: Evalueer het lopende jaarplan, stel het opnieuw, maar SMART geformuleerd, op en voer het uit. Evalueer het huidige zorgplan en breng hierin, alsmede in de leerlingenzorg zelf, verbeteringen aan. Stel een meerjaren-investeringsbegroting op. Stel de schoolgids, het formatieplan, het scholingsplan en het taakbeleid opnieuw op. Stel een helder en gedragen kwaliteitsbeleid op, waarvan de monitoring door het bestuur een onderdeel vormt.
De Horizon, Asten: maart t/m juli 2009
Inzet: twee dagen per week
Opdracht: Maak een analyse van de kwaliteitszorg, de opbrengsten, het onderwijs in het algemeen, het Tom-concept, de professionele leergemeenschap en samenwerking en communicatie. Zet de analyse om in een plan van aanpak, met als doel de school ‘in beweging’ te brengen en voer dit plan uit. Schrijf een jaarplan dat zich richt op het doorzetten van deze ontwikkelingen.
Het Mozaïek, Roermond: september 2008 t/m juli 2009
Inzet: twee en een halve dag per week
Een als ‘zeer zwak’ gewaardeerde multiculturele school.
Opdracht: Zorg dat de school binnen een periode van twee jaar niet meer als zeer zwak wordt beoordeeld. Voer een verbeterslag uit met een gerichte focus op het verhogen van de leerresultaten voor de vakken taal, lezen en rekenen. Daarnaast op de verbetering van de deelgebieden ‘kwaliteitszorg’, ‘afstemming bij instructie en verwerking’, ‘leerlingenzorg’, ‘zaakvakken’, ‘competentiemanagement’ en ‘contacten met ouders’.
De Driehoek, Aarle Rixtel: augustus t/m december 2008
Inzet: twee dagen per week
Opdracht: Zorg dat het inspectiebezoek positief wordt afgerond. Maak een analyse van de leerresultaten en de kwaliteitszorg. Zet de analyse om in een plan van aanpak. Betrek hierbij het team zodat het plan kan rekenen op draagvlak.
Ervaring als bestuurder
Naast zijn werkzaamheden als interim directeur was Philippe, van augustus 2012 tot september 2015, bestuurder van het Stichting Openbaar Onderwijs Wijk bij Duurstede. Deze stichting had een achterstand van enkele jaren, ontstaan door gebrek aan leiding.
In samenspraak met het directieberaad, de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad en de Raad van Toezicht werden onder andere de volgende doelen behaald:
- het verbeteren van de kwaliteitszorg, zowel binnen de stichting als op de onderlinge scholen;
- het verbeteren van de samenwerking tussen de onderlinge scholen;
- het verbeteren van de communicatie tussen en samenwerking van de directeuren;
- het vervangen van directieleden die er om verschillende redenen niet in slaagden hun werkzaamheden kwalitatief goed uit te voeren;
- het opstellen en uitvoeren van een strategisch beleidsplan voor twee jaar (korte termijn) en vervolgens voor de komende vier jaar (langere termijn);
- het opstellen van bestuursformatieplannen;
- het opstellen van beleid in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan beleid rond medezeggenschap, taakbeleid, werving, selectie en mobiliteit, werkdruk, personeelsbeleid, gesprekkencyclus, klachtenregeling;
- het, samen met de Raad van Toezicht, verbeteren van de werkwijze Bestuur en Toezicht;
implementatie van het handelings- en opbrengstgericht werken en het verhogen van de leerresultaten.
In de periode april 2021 tot en met april 2022 was Philippe directeur-bestuurder van Jenaplanbasisschool de Hoeve in Hoevelaken (zie hierboven).
Overige werkzaamheden
Behalve als interim directeur is Philippe werkzaam als begeleider, adviseur en trainer.
Hij begeleidt scholen, hun (management-)teams en verschillende directeuren bij het verbeteren van hun kwaliteitszorg. De implementatie van de professionele leergemeenschap, als leidende cultuur binnen de school, maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Hiervoor ontwikkelde Philippe een programma dat directie, managementteams en leerkrachten helpt de PLG beter te begrijpen en vervolgens zelf te implementeren.
Daarnaast heeft Philippe zich gespecialiseerd op het gebied van didactiek en afstemming. Hij begeleidt en traint teams in het verbeteren van beide belangrijke aspecten van het onderwijs.
|
|